Wat doet een osteopaat?

Een osteopaat zoekt naar bewegingsblokkades die aan de oorzaak van je klachten liggen. Via zachte handbewegingen probeert een osteopaat het evenwicht in je lichaam terug te herstellen.

Osteopathie is een manuele onderzoeks- en behandelmethode, gebaseerd op een uitgebreide praktische kennis over anatomie, fysiologie, neurologie en pathologie. De osteopaat gaat via een onderzoek op zoek naar bewegingsverlies in het lichaam dat aan de oorzaak van je klachten ligt.

Verlies in beweging kan in drie systemen voorkomen:

Het pariëtale systeem (het bewegingsapparaat): botten, spieren, pezen, ligamenten, gewrichten en wervels.
Het viscerale systeem: organen en hun omhullende vliezen, bloedvaten, lymfevaten en zenuwen.
Het craniosacrale systeem: de schedel, het bekken, de wervelkolom met daarin het hersenvocht, de hersenvliezen en het centrale zenuwstelsel.

Deze drie systemen werken niet los van elkaar, maar zijn verbonden en beïnvloeden elkaar voortdurend. De osteopaat legt linken tussen de verschillende lichaamsdelen en organen en speurt altijd naar de oorzaak van de klachten. De behandeling is erop gericht het evenwicht tussen deze systemen te herstellen waardoor het lichaam van de patiënt in zijn totaliteit terug normaal functioneert.

Preventie is een belangrijk gegeven binnen de osteopathie. Vaak worden er dysfuncties opgemerkt zonder dat de patiënt al klachten heeft. Door deze preventief te behandelen worden er mogelijke problemen voorkomen. Een regelmatige check-up door de osteopaat kan dus zeer nuttig zijn, ook al heeft de patiënt op het moment van de afspraak nog geen klachten.

Osteopathie streeft naar een optimale multidisciplinaire samenwerking en fungeert als een soort brug tussen verschillende medische disciplines. De osteopaat werkt daarom vaak samen met artsen, kinesitherapeuten, podologen, diëtisten, tandartsen, psychologen of andere zorgverstrekkers.

Indicaties

De lijst van indicaties waarbij osteopathie nuttig kan zijn is zeer uitgebreid. Iedereen, van jong tot oud, kan baad hebben bij een osteopathische behandeling. Hieronder krijgt u de meest voorkomende klachten bij de verschillende bevolkingsgroepen. Indien u specifieke vragen hebt, kan u ons altijd contacteren. Wanneer we u zelf niet van dienst kunnen zijn, verwijzen we u graag door naar de juiste specialist of collega-zorgverstrekker.

Zuigelingen: huilbaby’s, reflux, darmkolieken, stoelgangproblemen, schedelasymmetrie, voorkeurshouding, slapeloosheid, angst, onrust

Peuters en kinderen: rugklachten, nekklachten, scoliose, torticollis, houdingsproblemen, ADHD, orthodontie, luchtwegenproblemen, buikpijn

Zwangere vrouwen: bekkeninstabiliteit, ischias, lage rugpijn, liespijn, nekklachten, hoofdpijn

Volwassenen: nekklachten, lage rugklachten, hoofdpijn, ischias, kaakproblemen, tenniselleboog, migraine

Gezondheidsklachten: CVS, migraine, hoofdpijn, fibromyalgie, eczema, darmklachten, maagklachten, slapeloosheid, vitaliteitsproblemen

Sporters: preventie van blessures, sportblessures, weerstandsvermindering, verbetering sportprestatie

Varia: preventieve behandeling, postoperatieve klachten, whiplash, artrose

Osteopaat D.O. Dorien Monnier. Deftinge Praktijk Balance